Monday, December 10, 2018

Σύντομο σχόλιο και εκτίμηση για τα "κίτρινα γιλέκα" της Γαλλίας


Το συμπεριφορικό τους διάγραμμα ακολουθεί την αποτυχημένη πεπατημένη των "αγανακτισμένων". Χωρίς οργάνωση, χωρίς σχέδιο κλπ, όσο γρήγορα συγκεντρώνονται, τόσο γρήγορα διαλύονται. 

Πολύ γρήγορα θα διαλυθούν διότι δεν έχουν ιδεολογική και οργανωτική ομοιογένεια. Πρόκειται για ετερόκλητο πλήθος. Αν ο Μακρόν ανακαλέσει τις περισσότερες φορομπηχτικές αποφάσεις του, σύντομα θα χάσουν την όποια ελκυστικότητά τους στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. 

Ζητούν παραίτηση του Μακρόν, και όχι ανατροπή του καθεστώτος. 

Για τους αφελείς, ερασιτέχνες, και αμαθείς: η επανάσταση είναι είδος πολέμου, και μόνον ως τέτοιο πρέπει να μελετάται. Ποτέ ως ευκαιρία για επίδειξη γιλέκων...

Από την μέχρι στιγμής εμφάνιση των "κίτρινων γιλέκων" δείχνουν ότι πρόκειται για ερασιτεχνικό ξέσπασμα, περιορισμένων οικονομικών διεκδικήσεων, από άτομα με τελείως διαφορετικές πεποιθήσεις.

Βασικά επαναστατικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από καμμία σοβαρή και αποτελεσματική επανάσταση:

1. Επιμελητεία/τροφοδοσία-supply/logistics. Η σύγκρουση με τις επαγγελματικώς οργανωμένες κατασταλτικές δυνάμεις του καθεστώτος πρέπει να γίνεται από μονάδες επαναστατημένων με ειδικότητα στην διοικητική μέριμνα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διάρκεια και η συνέχεια των επαναστατικών επιχειρήσεων. Αλλιώς με το που βρέχει, ή με το που κουράζονται ή με το που θα πεινάνε τα "κίτρινα γιλέκα", θα αυτοδιαλύωνται και θα πηγαίνουν στα σπίτια τους.

2. Ψυχική ενέργεια-psychic energy, ήτοι διαρκής τροφοδοσία με ιδεολογικό υλικό το οποίο να προξενεί μίσος για τον εχθρό. Αποτελεί το βασικό καύσιμο της επαναστάσεως. Χωρίς επαναστατικά καύσιμα, δεν πρόκειται να επέλθει η γενική ανάφλεξη.  

3. Οργανωτική δομή-organizational structure. Κάθετη, οριζόντια, ή υβριδική οργανωτική δομή; Δομή δικτύου με αυτόνομους πόλους ή κομματικές δομές με κάθετη ιεραρχία; Παράνομες ή/και νόμιμες οργανωτικές υποδομές; Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να απαντώνται ξεκάθαρα όταν μιλάμε για επανάσταση. Εκτός και αν μιλάμε για επίδειξη μόδας, οπότε δεν μας αφορούν.

4. Τακτικά επιχειρησιακά σχέδια-tactical operational planning. Οι συγκρούσεις πρέπει να σχεδιάζωνται προσεκτικώς από άτομα που κατανοούν από αστικό πόλεμο διαρκείας, αλλιώς η σπατάλη πόρων και δυνάμεων, πολύ γρήγορα θα προξενήσει φθορά στο ερασιτεχνικό πλήθος. Για παράδειγμα τί είναι καλύτερο; το να συγκρουστούν οι επαναστημένοι για λίγες ώρες με τα γαλλικά ΜΑΤ, ή να θέσουν εκτός λειτουργίας τις γαλλικές εφορίες και το γαλλικό τραπεζικό δίκτυο για αρκετές εβδομάδες; Επίσης πρέπει να συνεκτιμάται η χρονική δυνατότης των μαζών για σύγκρουση. Ένα ερασιτεχνικό πλήθος δεν μπορεί να παραμένει για μήνες στους δρόμους. Αντί για 24ωρες συγκρούσεις, και εφ' όσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα πρέπει να οργανωθεί μαζική πολιτική απεργία, η οποία αποτελεί ένα βήμα πριν την εξέγερση.

5. Γενική στρατηγική-general strategy. Η γενική στρατηγική πρέπει να καθορίζει ζητήματα όπως η εξέλιξη του κινήματος, και να χαράσσει πολιτικούς άξονες όπου θα κλιμακώνεται η πολιτική κρίση, πχ να ανοίγουν συνεχώς νέα ζητήματα, όπως πχ η έξοδος της Γαλλίας από την ΕΕ.

6. Επικοινωνίες-communications. Κατά την διάρκεια των επαναστατικών επιχειρήσεων, οι επικεφαλής πρέπει να εξασφαλίζουν τρόπους επικοινωνίας και συντονισμού του επαναστημένου πλήθους. Παρατηρούμε από την πλευρά των κατασταλτικών δυνάμεων χρήση ασυρμάτων για μεταξύ τους συντονισμό, διακοπή του διαδικτύου στα σημεία συγκρούσεων, κλείσιμο σταθμών του μετρό κλπ, ώστε να δυσκολεύεται το επαναστημένο πλήθος στο να συνεννοηθεί. Άρα μία σοβαρή επαναστατική οργάνωση πρέπει να διαθέτει αντίμετρα και τρόπους επικοινωνίας με τις διάφορες επαναστατικές ομάδες ώστε να υπάρχει συντονισμός των επαναστατικών δυνάμεων.

7. Πειθαρχία-discipline. Η πειθαρχία εκφράζει την αποφασιστικότητα για σύγκρουση. Πρέπει να εκτελούνται συγκεκριμένες εντολές, με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αν όντως μιλάμε για σοβαρή επανάσταση. Αλλιώς θα επικρατήσει η λογική "χύμα στο κύμα".

8. Ιδεολογία/ταυτότητα-ideology/identity. Επανάσταση χωρίς ιδεολογία και ταυτότητα δεν υπάρχει. Μέχρι στιγμής τα "κίτρινα γιλέκα" δεν διαθέτουν τίποτε από τα δύο, πλήν από δυσφορία προς τον Μακρόν. Αυτό δεν λέει κάτι από πλευράς ταυτότητος και ιδεολογίας.

9. Επαγγελματισμός στρατολόγηση, εκπαίδευση, μονιμότητα - professionalism recruitment, training, permanence. Η ανατροπή ενός καθεστώτος μεταξύ άλλων προϋποθέτει και την κατάληψη της εξουσίας από μία νέα τάξη/ομάδα. Άρα η επαναστατική διαδικασία πρέπει να προβλέπει την στρατολόγηση και εκπαίδευση στελεχών, τα οποία θα αποτελέσουν την νέα μόνιμη πολιτική τάξη που θα αναλάβει τα ηνία της κοινωνίας. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

10. Αξιακό σύστημα-value system. Δεν αρκεί να λές τί δεν σου αρέσει για να ανατρέψεις ένα καθεστώς. Πρέπει να διατυπώσεις ξεκάθαρα ποιό αξιακό κώδικα θα εφαρμόσεις ως νέα εξουσία. Πλην διαμαρτυριών για τους φόρους και την οικονομική ανισότητα, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει ποιό αξιακό κώδικα ασπάζονται τα "κίτρινα γιλέκα".

11. Διαφώτιση και δημεγερσία-propaganda and agitation. Η αγκιτάτσια και η προπαγάνδα θα μετακινήσουν τεράστιες μάζες πληθυσμού υπέρ ή κατά της επαναστάσεως. Μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνουμε ύπαρξη μηχανισμού αγκιτάτσιας και προπαγάνδας των "κίτρινων γιλέκων". Οι συνεχείς εκκλήσεις για νέες διαμαρτυρίες/συγκεντρώσεις μέσα από κοινωνικά δίκτυα δεν αποτελούν μηχανισμό προπαγάνδας.

12. Πληροφορίες/κατασκοπεία-intelligence/espionage. Οι κατασταλτικές δυνάμεις εκτός από αστυνομικούς με πολιτικά, παρακολουθούν τηλέφωνα, προφιλ ακτιβιστών στα κοινωνικά δίκτυα, διαθέτουν πληροφοριοδότες μέσα στις ομάδες των εξεγερμένων. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχος μηχανισμός αντιπαρακολουθήσεως με πληροφοριοδότες μέσα στα νευραλγικά σημεία του καθεστώτος, αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς διαθέτει πλεονέκτημα πληροφοριών. Σε έναν πόλεμο, όπως είναι η επανάσταση, το πλεονέκτημα/μειονέκτημα πληροφοριών μπορεί να κρίνει ποιός είναι νικητής και ποιός ηττημένος.

13. Συμμαχίες-alliances. Για να κλιμακωθεί η κρίση και να πυκνώσουν οι γραμμές ενός επαναστατικού στρατού χρειάζονται ευρύτερες κοινωνικές και διεθνείς συμμαχίες. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κάποια οργανωμένη προσπάθεια διεθνοποιήσεως της συγκρούσεως βάσει ενός πολιτικού σχεδίου.

14. Μηχανισμοί επιβραβεύσεως ή τιμωρίας-reward-punishment mechanisms. Σε κάθε επαναστάταση εμφανίζεται το μόνιμο πρόβλημα των λαθρεπιβατών (free-rider problem). Άτομα τα οποία δεν συμμετέχουν στους αγώνες, ή δεν αναλαμβάνουν επαναστατικές υποχρεώσεις, απαιτούν να απολαύσουν τα αγαθά από τους αγώνες των άλλων. Οι αμφιταλαντευόμενοι μπορεί να καταστρέψουν μία κοινωνία με την δειλή συμπεριφορά τους. Μία σοβαρή επανάσταση πρέπει εξ αρχής να λάβει σοβαρά μέτρα έτσι ώστε να ριζοσπαστικοποιήσει ή να εξουδετερώσει τους αμφιταλαντευόμενους. Διότι αν γίνει η ανατροπή του παλαιού καθεστώτος, και το επαναστατικό στρατόπεδο έχει προσελκύσει στις γραμμές του μεγάλο αριθμών λαθρεπιβατών, σύντομα θα καταρρεύσει εκ των έσω. Η επαναστάσταση δεν θα πάει μακριά. Θα κάνει λίγα δειλά βήματα εμπρός, ή ακόμη χειρότερα, θα οπισθοδρομήσει. Και οι κόποι τόσων αγνών αγωνιστών που θυσιάστηκαν στην επανάσταση, θα πάνε χαμένοι.

1 comment:

  1. Τα Κίτρινα Γιλέκα εξακολουθούν να υπάρχουν.

    ReplyDelete