Tuesday, February 21, 2017

Η δημιουργία εναλλακτικής πραγματικότητος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά όλους μας


Η ασχετοσύνη των συντηρητικών στις ΗΠΑ σε θέματα προπαγάνδας φαίνεται από τον τίτλο του κάτωθι άρθρου:


Θεωρούν ότι οι προοδευτικοί ζούν σε άλλο κόσμο και ότι θέλουν να αποδράσουν από την πραγματικότητα.

Λάθος! Οι προοδευτικοί θέλουν να οικοδομήσουν μία νέα πραγματικότητα. Θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανατροπή του Τράμπ και εθίζουν την κοινή γνώμη σε εικόνες με την Χίλαρρυ Κλίντον στην προεδρία.

Πολλά χρόνια πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα αρκετές τηλεοπτικές σειρές έδειχναν μαύρους προέδρους σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, για να εθιστεί ο κόσμος στην ιδέα ενός μαύρου προέδρου των ΗΠΑ.

Στην προπαγάνδα ο εθισμός του αντιπάλου στις δικές μας ιδέες επιτυγχάνεται σε μικρές καθημερινές δόσεις μέσω επαναλαμβανομένων εικόνων. Στην αγγλική ορολογία χρησιμοποιείται ο όρος "desensitization"- η διαρκής απομείωση της εντάσεως με την οποία θα αντιδράσει ένα άτομο σε ένα αρνητικό ερέθισμα.

Στην ιστοσελίδα www.hillarybeattrump.org, με αρκετό χιούμορ οι προοδευτικοί παρουσιάζουν φανταστικές ή υποθετικές ιστορίες όπου λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον με πρόεδρο την Χίλαρρυ Κλίντον.

Κινηματογραφικές ταινίες όπως το Avatar, στηρίζονται στην κατασκευή ενός φανταστικού κόσμου(https://en.wikipedia.org/wiki/Fictional_universe), όπου οι παραγωγοί της ταινίας δημιουργούν γεγονότα και χαρακτήρες.

Έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι όταν το φαντασιακό ενός λαού αιχμαλωτιστεί από έναν παράλληλο κόσμο, ο νέος κόσμος αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στις ΗΠΑ. Βάσει των σημερινών δεδομένων δεν είναι δύσκολη η αποπομπή του Τράμπ και η αντικατάστασή του.

Δεν είναι τυχαίο το ότι οι προοδευτικοί στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν διαρκώς την τεχνική της αυτοεκπληρουμένης προφητείας, "Ποιός θα αναλάβει την εξουσία αν δολοφονηθεί ο Τράμπ;".

Η δημιουργία εναλλακτικής πραγματικότητος δεν είναι καθόλου αστείο ζήτημα. Σε επίπεδο στρατηγικής προπαγάνδας το Αμερικανικό Πεντάγωνο χρησιμοποιεί τον όρο perception management (http://www.thefreedictionary.com/perception+management), δηλαδή διαχείριση της αντιλήψεως.

Ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί από Αμερικανούς στρατηγούς κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν όταν προσπαθούσαν να κερδίσουν με το μέρος τους τον Αφγανικό λαό αντιπαραθέτοντας το Αμερικανικό αφήγημα με το αφήγημα των Ταλιμπάν.

Επομένως οι προοδευτικοί ξέρουν τί κάνουν στο επίπεδο της προπαγάνδας. Προετοιμάζουν ψυχολογικώς τον λαό με εικόνες και ιδέες ώστε να μην αντιδράσει σε μία πιθανή ανατροπή του Τραμπ.

No comments:

Post a Comment