Monday, February 20, 2017

Λάθη Αμερικανών στον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας


Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, και οι ΗΠΑ ακόμη να σχεδιάσουν μία ικανοποιητική στρατηγική αντιμετωπίσεως της ισλαμικής τρομοκρατίας. Επαίροντο ότι συνέτριψαν την Al-Qaeda, αλλά ανεδύθη η ISIS, που σημαίνει ότι το ισλάμ διαθέτει στρατηγικά αποθέματα τρομοκρατικής βίας.   
Ας δούμε ωρισμένα από τα βασικά λάθη των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.
1. Πολεμούν για την αποριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων, και όχι για την αποϊσλαμοποίηση. Χωρίς στρατηγική αποϊσλαμοποιήσεως, οι Αμερικανοί απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον. 
2. Έχουν λησμονήσει το «Why not victory?» του γερουσιαστού Barry Goldwater. Έχουν αφαιρέσει από την σκέψη τους την πιθανότητα ολοκληρωτικής νίκης επί του ισλάμ. Δεν επεξεργάζονται σχέδια εξαλείψεως του ισλάμ. Ούτε την κλασσική αναχαίτιση(deterrence) του ισλάμ εφαρμόζουν, πολλώ δε μάλλον το αντικομμουνιστικό roll back ή το ισπανικό reconquista. Περιορίζονται σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
3. Αφήνουν ανέγγιχτα τα ιδρυτικά δίκτυα υποδομών του ισλάμ (σχολεία μαντράσα, πανεπιστήμια, τζαμιά, πολιτιστικά κέντρα, μέσα μαζικής ενημερώσεως, θεολογικές σχολές, ισλαμικές τράπεζες) και διώκουν μόνον τα ένοπλα τρομοκρατικά δίκτυα.
4. Δεν τους απασχολεί το ειρηνικό ισλάμ, ούτε αν εξισλαμίζονται ειρηνικώς οι αμερικανοί, οι ευρωπαίοι, οι ασιάτες, και οι αφρικανοί. Δεν τους απασχολεί αν εξισλαμιστεί ειρηνικώς η Δύση και ο υπόλοιπος κόσμος.
5. Δεν αναλύουν το γιατί στρατολογούνται τόσοι πολλοί στην ISIS, παρά την ωμή βία που χρησιμοποιεί. Αρνούνται να παραδεχτούν ότι η ISIS ικανοποιεί άγρια ένστικτα που ενυπάρχουν σε πολλούς ανθρώπους, και γι’ αυτό φροντίζει να τα φέρει στην επιφάνεια. Η ωμή βία είναι ελκυστικό στοιχείο προσηλυτισμού νέων πιστών.

6. Δεν χρησιμοποιούν την προπαγάνδα για να αλλαξοπιστήσουν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς επιβάλλοντάς τους άλλη θρησκεία. Δεν χρησιμοποιούν ούτε την πλούσια βιβλιογραφία περί επικίνδυνων σεκτών(dangerous cults) για μία επιθετική στρατηγική έναντι του ισλάμ.
7. Δεν χρησιμοποιούν την βιβλιογραφία περί μιμηδίων(memes) για να αποπυροδοτήσουν την ζωτικότητα του ισλαμικού μιμηδίου δημιουργώντας ανταγωνιστικά μιμήδια.  
8. Αντί να δαπανούν τρισεκατομμύρια δολλάρια σε άχρηστους πολέμους, με μερικά δισεκατομμύρια μπορούν να ξαναγράψουν την θρησκευτική ιστορία του ισλάμ, να δημιουργήσουν νέα ισλαμικά αρχέτυπα, και να διαδώσουν έναν νέο αξιακό κώδικα στις μουσουλμανικές χώρες, μαζί με την προώθηση των προϊσλαμικών θρησκειών στην περιοχή.
9. Θεωρούν ότι η αποριζοσπαστικοποίηση και η μετατροπή των ακραίων σε μετριοπαθείς, αρκεί για την επίλυση του προβλήματος. Δεν σκέπτονται ότι οι μετριοπαθείς μπορεί πάλι να ριζοσπαστικοποιηθούν. Ούτε λαμβάνουν υπ' όψιν ότι υφίστανται κλίμακες μετριοπάθειας – ο Ερντογάν μέχρι προσφάτως εθεωρείτο μετριοπαθής καίτοι δεν διαφέρει ουσιαστικώς από τους σαλαφιστές και τους βαχαμπιστές.  
10. Δεν προσπαθούν να τους εκκοσμικεύσουν. Αντιθέτως, φοβούνται ότι αν επιτεθούν στο ισλάμ θα ωθήσουν την μετριοπαθή ισλαμική μάζα προς τα άκρα. Άλλη μία λανθασμένη παραδοχή της Δύσεως.
11. Δεν επιτίθενται στις νοητικές κατασκευές(thought patterns) και στα συστήματα αναφοράς του ισλάμ.
12. Δεν χρησιμοποιούν εικόνα και αφήγηση για να αλλοιώσουν την ισλαμική εικόνα περί θεού και την ισλαμική αφήγηση. Ξεχνούν την ρήση του Le Bon, «μία τυφλή πίστη μπορεί να νικηθεί μόνον από μία άλλη τυφλή πίστη».
13. Δεν δημιουργούν ένα αντίπαλο, τρομοκρατικό, παγκόσμιο, υπερεθνικό δίκτυο που θα τρομοκρατεί τους τρομοκράτες. Όταν οι δυτικοί στρατηγικοί σχεδιαστές μιλούν για δίκτυο πού θα αντιμετωπίσει την Al-Qaeda, εννοούν ένα δίκτυο συνεννοήσεως μεταξύ των δικών τους κρατικών και στρατιωτικών υπηρεσιών. Και όχι ένα δίκτυο-είδωλο της παγκόσμιας ισλαμικής εξεγέρσεως.
14. Δεν εφαρμόζουν τρομοκρατικές μεθόδους. Η στρατηγική των ΗΠΑ δεσμεύεται από τις συνθήκες της Γενεύης.
15. Όταν επιτίθενται σε μία ισλαμική πόλη, δεν κόβουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Ούτε καταστρέφουν τρόφιμα, φάρμακα, και νοσοκομεία. Με αποτέλεσμα να δίνουν την ευκαιρία στους τζιχαντιστές να μετατρέπουν την πόλη σε φρούριο. Η τακτική της καμμένης γης για τους Αμερικανούς είναι αδιανόητη. Για τους ισλαμιστές είναι απολύτως φυσιολογική.
16. Δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της μήτρας-καλουπιού στην θρησκευτική μηχανική, η οποία δημιουργεί πρότυπα συμπεριφοράς. Μόνον έτσι θα μπορούσαν να κατανοήσουν για ποιό λόγο τόσοι νέοι στρατολογούνται στην ISIS: μιμούνται τις πράξεις του Μωάμεθ.
17. Δεν κατανοούν την έννοια του παραλόγου στην μεταφυσική του πολέμου.
18. Δεν κατανοούν την έννοια της θρησκευτικής μηχανικής. Δεν κατανοούν ότι πρέπει να ξαναγράψουν το Κοράνι από την αρχή παρουσιάζοντας τον Αλλάχ να έχει αδέλφια, σύζυγο, παιδιά, να διαβουλεύεται με άλλους θεούς, και να απαγορεύει την βία και τον προσηλυτισμό στους πιστούς του.
19. Δεν περικυκυκλώνουν τον ισλαμικό εχθρό με κομμουνιστικές, κοσμοπολίτικες, και εθνικιστικές ιδεολογίες ώστε να υποβαθμίσουν την ισλαμική ταυτότητα.
20. Δεν χρησιμοποιούν κατά του ισλάμ τον ολοκληρωτικό πόλεμο και τον πόλεμο ανοικτού κώδικος. 

No comments:

Post a Comment