Thursday, April 6, 2017

Αυτή την στιγμή διακυβεύεται το κύρος και η ασφάλεια του πολυπολικού κόσμου



Τα λάθη της Ρωσίας, της Συρίας, και της Κίνας στους πολέμους που εξαπολύει το δυτικό στρατόπεδο στην Μέση Ανατολή είναι πάρα πολλά. Επαναλαμβάνουν τα λάθη του Μιλόσεβιτς, του Καντάφι, και του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αμυντικώς και ουχί επιθετικώς. Στέκονται απέναντι στον δυτικό συνασπισμό κατά μόνας, χωρίς στρατηγική διαλύσεώς του.

Εδώ και δεκαετίες αφήνουν στις ΗΠΑ το μονοπώλιο πολλών στρατηγικών ιδεών, όπως το "regime change", την επαναχάραξη συνόρων και τον διαμελισμό της Συρίας, την προπαγάνδα περί "rogue state", το στρατιωτικό μονοπώλιο του ΝΑΤΟ, την επέκταση του πολέμου σε χώρες-συμμάχους της Ρωσίας, την ανάληψη πολιτικο-στρατιωτικών επιχειρήσεων επί Ρωσικού και Κινεζικού εδάφους.

Ο πολυπολικός κόσμος ήδη έπρεπε να διαδίδει ιδέες περί βιαίας αλλαγής καθεστώτων(regime change) στην Δύση. Ήδη έπρεπε να προάγει ιδέες περί ανεξαρτησίας/αποσχίσεως εθνοτήτων και διαμελισμού δυτικών κρατών. Έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί στρατιωτικός συνασπισμός του πολυπολικού κόσμου ως αντίβαρο του ΝΑΤΟ. Έπρεπε ήδη να έχει μεταφερθεί ο πόλεμος στο έδαφος των ΗΠΑ και στο έδαφος συμμαχικών χωρών όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, και η Σαουδική Αραβία. Έπρεπε ήδη να έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις κατά δυτικών χωρών. Έπρεπε ήδη ο συνασπισμός Ρωσίας-Κίνας-Ιράν να απειλεί με επιβολή no-fly zones εναντίον χωρών όπως η Σαουδική Αραβία. Έπρεπε ήδη η Τουρκία να έχει απομονωθεί ως rogue state.

Δυστυχώς οι ηγεσίες της Ρωσίας και της Κίνας προσεγγίζουν τις διεθνείς σχέσεις με το δυτικό στρατόπεδο με τρόπο που αποθρασύνει τους δυτικούς ηγέτες.

Άν ήμασταν στην θέση τους θα είχαμε κάνει παγκόσμια έκκληση δημιουργίας στρατιωτικού συνασπισμού για την αναχαίτιση του ΝΑΤΟ. Θα είχαμε ανακοινώσει δημοσίως χρηματοδότηση κινημάτων και επαναστάσεων μέσα στην Δύση με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος και τον διαμελισμό των δυτικών κρατών. Θα ανακοινώναμε ότι η οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποτελεί casus belli για την Κίνα. Τίποτε απ' αυτά δεν πράττει η κινεζική ηγεσία. Όλα δείχνουν ότι στην νέα ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ εις βάρος της Συρίας που θα δημιουργήσει εκατόμβες νεκρών, η Κίνα θα περιοριστεί στο διπλωματικό επίπεδο.

Αυτή την στιγμή διακυβεύεται το κύρος και η ασφάλεια του πολυπολικού κόσμου. Κάθε νατοϊκή επίθεση εναντίον της Συρίας, αποτελεί επίθεση εναντίον όλων των μη-νατοϊκών χωρών.

Αν καταρρεύσει το καθεστώς Άσσαντ η επόμενη χώρα που θα δεχτεί στρατιωτική επίθεση από την Δύση θα είναι το Ιράν. Κάθε υποχώρηση του πολυπολικού κόσμου αποθρασύνει τον εχθρό και προξενεί εκατομμύρια αθώων θυμάτων. Μία ημέρα θα έρθει η ώρα της Ρωσίας και της Κίνας. Και τότε θα είναι αργά. Ουδείς σύμμαχος θα βρεθεί να τις βοηθήσει.

No comments:

Post a Comment