Wednesday, January 31, 2018

ΕπανΕλλήνιση τώρα


Στην πόλη Στόβοι της κατεχόμενης Βορείου Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε το 2008 άγαλμα της Θεάς Αφροδίτης.
Η Θεά λατρεύεται σε όλη την Μακεδονία καθώς έχουν βρεθεί διάφορα εδώλια , αγάλματα όπως και επιγραφές που φέρουν το όνομα και τα θεωνύμια της Θεάς(Πάνδημος, Υπολυμπιδία, Ουρανία, Επιτραγία).
Αυτό που έχει απομείνει από αυτό το υπέροχο άγαλμα είναι το σώμα του και τα κάτω άκρα. Επίσης διακρίνουμε και μια επιγραφή γραμμένη στα ελληνικά και γράφει τα εξής:
[———–] Α ΑΦΡΟΔΕΙΤΗΝ
[———-] ΙΑΝ ΤΗ ΠΟΛΙ ΔΩΡΟΝ
——- (Άγαλμα) Αφροδίτη
Σε μια άλλη επιγραφή από την επίσης σκλαβωμένη περιοχή της Πελαγονίας διαβάζουμε:
"ως δώρο στην πόλη. ἄνθεσαν αἱ δμω αὶ δῶρον προτέραις Ἀφροδίτης ἐκ μερόπων μακάρεσσιν ἀναρπαχθεῖσαν Ἀρίστην, |μήτηρ Ἀνάληψις κασ̣ιγνήτη δ’ Ἀφροδιτώ· αὑτῇ γὰρ σύνναον ἔμεν Κυθέρεια θέλησεν"
Από την πόλη των Στόβων καταγόταν επίσης ο Μακεδόνας λόγιος Ιωάννης Στοβαίος (+5ος αιώνας), γνωστός κυρίως για το έργο του "Ανθολόγιο", το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 500 αποσπάσματα έργων ποιητών, φιλοσόφων και ρητόρων. Η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη καθώς χάρη σε αυτόν σώθηκαν αποσπάσματα χαμένων έργων!
Ο Ελληνισμός είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ και δεν περιορίζεται στα ασφυκτικά σύνορα του ρωμαίικου κρατιδίου. Όσο αντιλαμβανόμαστε την Ελλάδα εγκλωβισμένη/φυλακισμένη στην καρικατούρα της ψωροκώσταινας, τίποτα σπουδαίο δεν θα πετύχουμε.
ΕπανΕλλήνιση τώρα
Κέων Λ.Ε

No comments:

Post a Comment