Thursday, November 24, 2016

Η Βρετανία δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας. Μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς



Ingrid Detter de Frankopan: Don’t trigger Article 50 – just leave

Under international law and under the Vienna Convention on the Law of Treaties of 1969 the UK is entitled to leave by mere notice under article 50(1). There is no need to “trigger” further agreements or discussions with the EU. The UK even has the right to leave at once.

Συμφωνούμε με την δικηγόρο εκ Σουηδίας. Η Βρετανία δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Αν η Τερέζα Μέι το κάνει, ακόμη και αν είχε τις καλύτερες προθέσεις για το Brexit, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εμπλακεί σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων στο Eurogroup. Με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μία υποβαθμισμένη έκδοση του Βrexit (watered-down version).

Όλοι οι αμαθείς έχουν κολλήσει με το άρθρο 50, ενώ η ουσία του Brexit είναι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Ήτοι, μονομερή αποχώρηση από την ΕΕ εδώ και τώρα. Με μία απλή επιστολή στον Γιούνκερ.

Το έχουμε ξαναπεί. Οι συνθήκες υπογράφονται μόνον για έναν σκοπό. Για να καταπατώνται. Ειδικώς η αποικιοκρατική Βρετανία έχει τεράστια διπλωματική πείρα στην καταπάτηση διεθνών συμφωνιών.

Αλλά εδώ δεν τίθεται καν ζήτημα καταπατήσεως διεθνούς συμφωνίας. Απλώς να επικυρωθεί η λαϊκή ετυμηγορία με μία κυβερνητική επιστολή. Ουδείς πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στην Βρετανία αν αποχωρήσει μονομερώς από την ΕΕ.

No comments:

Post a Comment