Wednesday, November 9, 2016

Πρώτες εκτιμήσεις για την εκλογική νίκη του Donald Trump


Όσοι συμπαθούν τον Donald Trump θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι. Οι κοινωνικές υποδομές του Αμερικανικού κράτους δεν αλλάζουν με την εκλογή ενός νέου προέδρου.

Πολύ σύντομα μπορεί να αρχίσουν οι κυβιστήσεις σε θέματα εμπορίου, συνόρων, μεταναστεύσεως, στρατιωτικών επεμβάσεων.

Όπως έγινε και στην Βρετανία, το Brexit τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στις ΗΠΑ, αν και υπάρχει μία βασική διαφορά: Ο Farage δεν είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ ο Trump είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Oι υποστηρικτές της παγκοσμιοποιήσεως θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τις θέσεις του Trump. Όμως αυτό που δεν μπορεί να παραγνωριστεί είναι η "ουρά" της εκλογικής εκστρατείας του Trump.

Συνασπίστηκαν λαϊκιστές, εθνικιστές, οπαδοί του κόμματος του τσαγιού, οπαδοί της παραδοσιαρχίας, ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποιήσεως, οπαδοί της πολιτικής ταυτοτήτων υπέρ των λευκών, και κατάφεραν την μεγάλη ανατροπή ενάντια στο δημοκρατικό κόμμα και στο κατεστημένο του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια προς τα πού θα κινηθεί η προεδρία Trump. Μπορεί όμως να λεχθεί με σιγουριά ότι η τάση που εμφανίστηκε στην Ευρώπη με το Brexit και τα ταυτοτικά κινήματα κατά της λαθρομεταναστεύσεως και κατά της παγκοσμιοποιήσεως θα ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω.

No comments:

Post a Comment