Sunday, June 4, 2017

Τί σημαίνει οργάνωση του στρατού


Αν ετίθετο σήμερα στην Ελληνική κοινή γνώμη το ερώτημα, «τί σημαίνει οργάνωση του στρατού;», ίσως ο περισσότερος κόσμος να συναρτούσε την απάντησή του με την ικανότητα γενικής επιστρατεύσεως, επηρεαζόμενος από τις εικόνες που βλέπει στις κινηματογραφικές ταινίες και στα ντοκυμανταίρ.  
Η οργανωτική ικανότητα αποτελεί ένα άϋλο αγαθό, κολοσιαίας σημασίας. Χωρίς αυτό το αγαθό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχής κινητοποίηση και διεξαγωγή πολέμου.  Αλλά δεν αρκεί η ικανότητα γενικής επιστρατεύσεως. Για να εκτιμήσουμε σωστά την οργανωτική ικανότητα του στρατεύματος οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν περισσότερες παραμέτρους.
Οι Γάλλοι δημοκράτες το 1789, όταν συγκρούονται με τους μοναρχικούς επαγγελματικούς στρατούς, καταφέρνουν να τους νικήσουν διότι για πρώτη φορά εφαρμόζουν επιτυχώς την καθολική επιστράτευση. Οι Κινέζοι κομμουνιστές εκπλήσσουν τους Κινέζους εθνικιστές διότι εφαρμόζουν τον παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο. Σήμερα οι τζιχαντιστές καταφέρνουν να αντιπαρατίθενται επιτυχώς με τους δυτικούς στρατούς διότι εφαρμόζουν πόλεμο 4ης γενεάς σε παγκόσμια κλίμακα χρησιμοποιώντας την οργανωτική διάρθωση του δικτύου.
Επομένως έχει μεγάλη σημασία για την εκτίμηση της οργανώσεως του στρατού, το επίπεδο οργανωτικής ετοιμότητος του Λαού.
Ήτοι, πόσες στρατιωτικές ασκήσεις έχει κάνει ο Λαός μέσα σε ένα έτος; Ασκείται στην παλλαϊκή άμυνα;
Σε τί είδη πολέμου μπορεί να ανταποκριθεί ο Λαός, και με τί χρονική διάρκεια; Μπορεί να ανταποκριθεί σε πόλεμο 4ης γενεάς για 30 χρόνια, όπως οι Ταλιμπάν;
Τί κατασκευαστικές δυνατότητες οπλικών συστημάτων διαθέτει η Χώρα; Ο όρος οργάνωση του στρατού δεν επιτρέπεται να περιορίζεται στην δυνατότητα κινητοποιήσεως και ανασυντάξεως. Πρέπει να επεκταθεί και στην οργάνωση της παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έπαιξε μεγάλο ρόλο ο ανταγωνισμός των παραγωγικών αλυσίδων μεταξύ των δύο συνασπισμών. Οι δυνάμεις του άξονος παρά την τεχνολογική τους υπεροχή σε αρκετά οπλικά συστήματα, δεν μπόρεσαν να φθάσουν τους ρυθμούς παραγωγής των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Η βιομηχανική οργάνωση αποτελεί μέρος της οργανωτικής ετοιμότητος του στρατεύματος.
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν τί πολεμικές-οργανωτικές δυνατότητες διαθέτει η πολιτισμική κοινότητα του έθνους, η οικονομική, η διπλωματική, η εμπορική, η τεχνολογική, η επιστημονική, η εκπαιδευτική, και η δημοσιογραφική κοινότητα.
Διότι ένας πόλεμος εμπεριέχει και μη-στρατιωτικές παραμέτρους. Οι οργανωτικές ικανότητες των καλλιτεχνών, εμπόρων, επιστημόνων, δημοσιογράφων, κ.α., πάνω στο αντικείμενό τους, παίζουν σοβαρότατο ρόλο στην έκβαση του πολέμου.
Η οργανωτική ικανότητα του στρατεύματος πρέπει να επεκτείνεται και εκτός συνόρων. Πρέπει να αξιολογούμε αν μπορεί ο στρατός μας να κινητοποιήσει κινήματα και να συγκροτήσει δίκτυα υποστηρικτών στο εξωτερικό.
Η πολεμική οργάνωση και εκπαίδευση των αποικιών της Αγγλίας εις βάρος της Ναζιστικής Γερμανίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα του πολέμου. Εμείς δεν έχουμε αποικίες, και δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε. Μπορούμε όμως να συμπήξουμε συμμαχίες με μη-κρατικούς δρώντες, να τους οργανώσουμε και να τους χρηματοδοτήσουμε για να πλήξουν τον κοινό εχθρό.
Μπορούμε να μεταφέρουμε τον πόλεμο στο έδαφος του εχθρού; Μπορούμε να προβάλλουμε την ισχύ μας εκτός συνόρων; Αν όχι, τότε έχουμε σοβαρό οργανωτικό πρόβλημα.  
Μπορούμε να διεξάγουμε «μαύρες» επιχειρήσεις στο εξωτερικό; Μπορούμε να στρατολογήσουμε πολίτες στο εξωτερικό για πολέμους δι’ αντιπροσώπων;
Ποιός είναι ο χρόνος αντιδράσεως της κοινωνίας στην αντιμετώπιση κινδύνων; Υπάρχει η δυνατότης κεραυνοβόλου πολέμου; Υπάρχουν οι πόροι για την διεξαγωγή παρατεταμένου συμβατικού πολέμου;  
Οι παράμετροι που αναφέραμε καθορίζουν την συνολική βαθμολογία της οργανωτικής ικανότητος. Η οργάνωση του στρατεύματος είναι συνάρτηση πολλαπλών μεταβλητών.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η οργανωτική ικανότητα της Ελληνικής κοινωνίας προς διεξαγωγή πολέμου είναι πολύ κάτω του μετρίου. Εξαρτάται βεβαίως και ποιόν αντίπαλο θα αντιμετωπίσει. Αλλά από αντικειμενικής απόψεως χρειάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα της οργανώσεως του στρατεύματος.
Στο βίντεο που ακολουθεί ένας αμερικανός αξιωματικός του β’ παγκοσμίου πολέμου, εξηγεί τον τρόπο που ήταν ωργανωμένη η ναζιστική στρατιωτική φάλαγγα όταν διεξήγαγε τον κεραυνοβόλο πόλεμο κατά της Γαλλίας. Αξίζει να δει κάποιος στο 44ο λεπτό την γραφική αναπαράσταση της γερμανικής επιθέσεως και τον τρόπο που ήταν ωργανωμένη η φάλαγγα των οχημάτων.
Αμφιβάλλω σοβαρώς αν ο σημερινός στρατός της Ελλάδος μπορεί να διεξάγει ανάλογη επιχείρηση, όχι στο μέγεθος των δυνάμεων αλλά στον τρόπο οργανώσεως της στρατιωτικής φάλαγγος.
Θα ήταν ένα καλό ερώτημα αν μπορεί σήμερα ο στρατός της Ελλάδος να διεξαγάγει επιχειρήσεις blitzkrieg (κεραυνοβόλου πολέμου) με συνδυασμό τεθωρακισμένων, αεροπλάνων, και πεζικού, σε βάθος διεισδύσεως 500 χιλιομέτρων.  


No comments:

Post a Comment