Friday, March 9, 2018

Έλληνες Μουσουργοί και αισθητική αγωγή των Ελλήνων


Ένας από τους αγαπημένους μας μουσουργούς: Νικολάου Σκαλκώτα - Χωστιανός Χορός


       



Η ξενομανία και η εκπαιδευτική κατάρρευση στην Ελλάδα οδήγησε στην απώλεια της αισθητικής καλλιέπειας των Ελληνόπαιδων. Το τραύμα στο μουσικό αισθητήριο των Ελλήνων είναι συντριπτικό. Δεν είναι εύκολο να επουλωθεί. 

Αλλά το πλήγμα στην μνήμη μπορεί να θεραπευθεί ευκόλως, με την παράθεση κορυφαίων Ελλήνων Μουσουργών, αγνώστων εν πολλοίς στην άμουσον κοινωνία μας. 

Ας τους γνωρίσουμε, ας τους θαυμάσουμε, ας τους ακούσουμε: 

Νίκος Σκαλκώτας, Σπύρος Σαμάρας, Νίκος Χατζηαποστόλου, Νίκος Χαλκιόπουλος-Μάντζαρος, Χρήστος Δέλλας, Μανώλης Καλομοίρης, Γιώργος Σισιλιάνος, Χαρίλαος Περπέσας, Αιμίλιος Ριάδης, Διονύσιος Λαυράγκας, Γιώργος Πονηρίδης, Κλέων Τριανταφύλλου, Αντίοχος Ευαγγελάτος, Παύλος Καρρέρ, Ναπολέων Λαμπελέτ, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Θεόφραστος Σακκελαρίδης, Φραγκίσκος Λεονταρίτης, Σόλων Μιχαηλίδης.

Πρέπει να επανακαλύψουμε το ήθος των μελωδιών, των ρυθμών, της αρμονίας, των γενών. Τα Ελληνικά σώματα εφορμούν ακάθεκτα ενάντια στους εχθρούς όταν οι ψυχές των ίπτανται και το πνεύμα των τρέφεται από ηρωικές μελωδίες. 

Ως Πολιτικός φορέας της Εθνεγερσίας οφείλουμε να αναδείξουμε τους κορυφαίους Έλληνες Μουσουργούς της Αρχαίας και της Νέας Ελλάδος, και να καταπολεμήσουμε τα τσιφτετέλια και τα ρεμπετοχασισοτράγουδα των μπουζουκόβιων υβριστών της Απολλώνιας Τέχνης.

Πληροφορίες για την Αρχαία Ελληνική Μουσική μας δίδει ο Σόλων Μιχαηλίδης στο έργο αναφοράς η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.

Πληροφορίες από το wikipedia: Αρχαία Ελληνική Μουσική.


No comments:

Post a Comment