Thursday, October 27, 2016

Full-spectrum dominance και στρατηγική του χάους


Όπως εξηγήσαμε στο άρθρο μας για τον πόλεμο πολλαπλών διαστάσεων η ανατροπή του κατοχικού καθεστώτος πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα μέτωπα, και να μην περιοριστεί στο οικονομικό πεδίο.
Όμως δεν αρκεί η επέκταση του πολέμου σε άλλα μέτωπα. Απαιτείται αναβάθμιση των επιχειρησιακών δογμάτων που χρησιμοποιούμε. Ο πολιτικός στρατιώτης οφείλει να οικοδομεί έναν λαϊκό πολιτικό στρατό με υψηλή κατάρτιση.
Επειδή το πεδίο συγκρούσεως για τους περισσότερους πατριώτες είναι κυρίως η εγχώρια πολιτική αρένα, αυτό δεν δικαιολογεί άγνοια στρατιωτικών εννοιών, τακτικών, και μεθόδων που έχουν αναπτυχθεί στα πνευματικά εργαστήρια ξένων χωρών.
Ας δούμε ωρισμένα από τα επιχειρησιακά δόγματα που πρέπει να ενσωματώσει το ΕθνικοΑπελευθερωτικό Κίνημα στην Ελλάδα προκειμένου να συντρίψει τους κατακτητές.
Full-spectrum dominance - κυριαρχία πλήρους φάσματος. Οι αμερικανοί στρατηγικοί σχεδιαστές που το έχουν αναγάγει σε επιχειρησιακό δόγμα ορίζουν ότι στο πεδίο της μάχης οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να κυριαρχούν στον αέρα, στο έδαφος, στην θάλασσα, στον ψυχολογικό τομέα, στον κυβερνοχώρο, στο διάστημα, και στο βιο-χημικό πεδίο.
Εμείς οφείλουμε να να επεκτείνουμε αυτό το επιχειρησιακό δόγμα και να ορίσουμε ότι ο Ελληνισμός οφείλει να αποκτήσει κυριαρχία πλήρους φάσματος στον μεταφυσικό-θεολογικό τομέα, στον πολιτικό, στον φιλοσοφικό, στον πολιτισμικό, στον εκπαιδευτικό, στον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό, στον επικοινωνιακό-μμε, στον τεχνολογικό, στον επιστημονικό, στον δημογραφικό, στον βιομηχανικό. Και να διεξάγει επιχειρήσεις κυριαρχίας σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.   
Η κυριαρχία του Ελληνισμού δεν πρέπει να επιτρέπει την ανάδειξη ανταγωνιστών σε κανένα πεδίο. Οι παραπάνω τομείς αποτελούν πεδία μαχών και στο πεδίο της μάχης δεν μπορούν να συνυπάρξουν δύο νικητές.
Στρατηγική του χάους. To 1992 o αμερικανός διπλωμάτης Steven R. Mann δημοσίευσε ένα σημαντικότατο άρθρο στην εφημερίδα Parameters του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Στρατού των ΗΠΑ, με τίτλο «Chaos theory and strategic thought».
Εκεί αναλύει την χαοτική θεωρία των διεθνών σχέσεων. Καυτηριάζει τον μηχανιστικό τρόπο σκέψεως των αμερικανών στρατηγών που σκέπτονται με όρους Κλαούζεβιτς (κέντρο βαρύτητος, ισορροπία δυνάμεων, κλπ).
Ισχυρίζεται ότι ο κόσμος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και γι’ αυτό κυριαρχεί το απρόβλεπτο στοιχείο λόγω πολλών παραγόντων που επιδρούν σε ένα δυναμικό σύστημα, και οι οποίοι έχουν διαφορετικούς στόχους και αξίες.
Το απόσταγμα του άρθρου διατυπώνεται στο τέλος: κάθε στρατηγικό αναλυτικό πλαίσιο προσφέρει μοναδικές δυνατότητες, και η τέχνη της στρατηγικής είναι να επιλέγουμε το κατάλληλο πλαίσιο στην εκάστοτε περίσταση.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνον ένα επιστημονικό παράδειγμα (ορολογία από το βιβλίο του Thomas Kuhn, The Structure of Scientific Revolutions). Θα ήταν καταστροφικό για την στρατηγική μας σκέψη αν αναγνωρίσουμε υπεροχή σε οποιοδήποτε επιστημονικό παράδειγμα έναντι όλων των άλλων.  
Η στρατηγική του χάους αναλύεται και στο εξαίρετο άρθρο του P. H. Liotta, από την ίδια εφημερίδα, στο δεύτερο τεύχος, καλοκαιριού του 2002, με τίτλο «Chaos as strategy».
O Έλλην πολιτικός στρατιώτης, αφού ενσωματώσει στην στρατηγική του σκέψη την θεωρία του χάους, πρέπει να εκπαιδευτεί στο πώς να αντιμετωπίζει χαοτικές συνθήκες πολέμου, και κυρίως στο πώς να προξενεί χαοτικές συνθήκες πολέμου στον εχθρό. Η διασπορά του χάους στο εχθρικό στρατόπεδο, κυρίως στις πόλεις, αποτελεί την τελευταία λέξη της στρατηγικής τέχνης.
Απεριόριστος πόλεμος και υβριδικός πόλεμος. Ο απεριόριστος πόλεμος έχει αναλυθεί με γλαφυρό τρόπο στο ομώνυμο βιβλίο (Unrestricted Warfare) των Κινέζων συνταγματαρχών Qiao Liang and Wang Xiangsui.
Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης μελέτης είναι η κατάργηση της διακρίσεως μεταξύ ενόπλων και αμάχου πληθυσμού, και οι μη-στρατιωτικές πολεμικές ενέργειες.
Στην ουσία οι δύο Κινέζοι αξιωματούχοι μιλούν για έναν υβριδικό πόλεμο. Για μαχητικές οργανώσεις οι οποίες θα διεξάγουν μάχες στις λεωφόρους του διαδικτύου, της εικόνος, και των δελτίων ειδήσεων.
Ο πολιτικός στρατιώτης πρέπει να μάχεται με τον φορητό του υπολογιστή τόσο καλά όσο και με το όπλο του. Πρέπει να ξέρει να αγορεύει μπροστά στην κάμερα όπως ελίσσεται στο στρατιωτικό πεδίο.
Network-centric warfare. Ο πόλεμος σε δικτυακή μορφή στο πεδίο της μάχης εξελίχθηκε ως επιχειρησιακό δόγμα με την βοήθεια της πληροφορικής. Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από και προς όλες τις μονάδες μάχης, η γρήγορη διανομή στόχων και όπλων, η βέλτιστη ακρίβεια στόχου, η ταχύτητα στην διαδικασία αποφάσεων, η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε χαμηλόβαθμα στελέχη, ήταν το αποτέλεσμα του αποκεντρωμένου μοντέλου μάχης.
Για τους Έλληνες πολιτικούς στρατιώτες ο συνδυασμός κέντρου και περιφέρειας, ιεραρχίας και αυτονομίας, ομόκεντρων κύκλων και μικρών ομάδων, θα προσφέρει την αναγκαία οργανωτική ευελιξία μαζί με την απαραίτητη αντοχή στον σκληρό αγώνα κατά του εχθρού.
Υπογραμμίζουμε την ανάγκη απορρίψεως του Νευτωνικού μοντέλου μηχανιστικής σκέψεως το οποίο στηρίζεται σε διακριτούς αντιπάλους, συνήθως δύο, στην γραμμική αντίληψη της μάχης και της σειριακής εξελίξεως των διεθνών σχέσεων. Πρέπει να ενσωματώσουμε στην στρατηγική μας σκέψη μη-γραμμικά στοιχεία και χαοτικές θεωρίες για να αντιληφθούμε το σύγχρονο ρευστό περιβάλλον του πολέμου.  
Μόνον τότε θα μπορέσουμε να καινοτομήσουμε στον τομέα του πολιτικού πολέμου. Η ανάγκη ταυτόχρονης διεξαγωγής πολυεπίπεδου πολέμου του Ελληνισμού στα πεδία της θρησκείας, του πολιτισμού, της οικονομίας, της φυλής, της βιομηχανίας, της γεωστρατηγικής, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, με πολλαπλούς εχθρούς, μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε βάσει συναρτήσεων πολλαπλών μεταβλητών. 

No comments:

Post a Comment