Tuesday, May 23, 2017

Ασύμμετρη στρατηγική


Το ζήτημα της απαγωγής ομήρων από την ISIS πρέπει να απασχολεί και την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής. Δεν πρέπει να αντιγράφουμε τα δυτικά κράτη σε τέτοια ζητήματα. Δυτικές χώρες όπως η Βρετανία όταν αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση είτε στέλνουν μία ειδική μονάδα καταδρομών να σώσει τους ομήρους, είτε σιωπηρώς πληρώνουν λύτρα στους τζιχαντιστές μέσω τρίτων χωρών ώστε να μπορούν να πουν στην δική τους κοινή γνώμη ότι δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες.

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει άλλη στρατηγική, αυτή των ασύμμετρων αντιποίνων και των προληπτικών απαγωγών. Από τώρα πρέπει να γίνουν προληπτικές απαγωγές τζιχαντιστών και κυρίως μελών των οικογενειών τους ώστε αν βρεθούμε στην δύσκολη θέση να κατέχουν οι τζιχαντιστές Έλληνα όμηρο να τον ανταλλάξουμε με δικό τους, αντί να πληρώσουμε λύτρα ή να αποστείλουμε ειδικές δυνάμεις με αμφίβολο ποσοστό επιτυχίας.

Πρέπει να δημιουργηθεί μία μεγάλη βάση δεδομένων με τα δίκτυα μελών όχι τόσο των ενόπλων τζιχαντιστών, όσο κυρίως των ιδεολόγων, καθοδηγητών, χρηματοδοτών, και πανεπιστημιακών, οι οποίοι είναι ευκολότερο να εντοπιστούν και να απαχθούν. Το αυτό ισχύει και για τα μέλη των οικογενειών τους. Οι όμηροι πρέπει να φυλάσσωνται σε μυστικά στρατόπεδα εκτός ελληνικών συνόρων.

Σε περίπτωση αποκεφαλισμού Ελλήνων ομήρων από τζιχαντιστές, πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν αντίποινα-αποκεφαλισμοί δικών τους ομήρων μπροστά στην κάμερα.

Εις ό,τι αφορά τα αντίποινα πρέπει να εμπεριέχουν το στοιχείο της ασυμμετρίας. Για κάθε δικό μας πρέπει να θανατώνωνται τουλάχιστον 10 ή και περισσότεροι όμηροι του εχθρού.

Η ασυμμετρία πρέπει να εμπεριέχει και το στοιχείο της τρομοκρατίας στο οποίο δεν επιτρέπεται να αποκλειστεί η εξόντωση αμάχου πληθυσμού του εχθρού.

Στους πολέμους 4ης γενεάς έχει καταργηθεί η διάκριση μεταξύ ενόπλων και αμάχων. Όλοι είναι συνυπεύθυνοι.

Στα πλαίσια της προληπτικής στρατηγικής πρέπει να συμπεριλαμβάνωνται και οι προληπτικές εκτελέσεις κορυφαίων ιδεολόγων του εχθρού, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν απειλήσει την Ελλάδα.

Το λάθος που κάνουν τα δυτικά κράτη δεν πρέπει να επαναληφθεί από εμάς. Τα δυτικά κράτη, περιμένουν πρώτα να υποστούν ένα πλήγμα από τους τζιχαντιστές και μετά επικηρύττουν και σκοτώνουν τον ηγέτη της ισλαμικής οργανώσεως. Αυτό έγινε προσφάτως στην Σομαλία με τον Ahmed Abdi Godane, ηγέτη της Al-Shabaab. Το ίδιο έγινε και με τον Osama Bin Laden. Αλλά έτσι δεν σταματά η δράση των ισλαμιστών. Αναδεικνύουν νέους ηγέτες.

Το ζήτημα είναι να πλήξουμε συντριπτικώς τα ιδεολογικά τους δίκτυα και να καταστρέψουμε το καλούπι, ήτοι την μήτρα απ' όπου στρατολογούνται νέοι ηγέτες.

Κάτι τέτοιο συμπεριλαμβάνει βομβαρδισμούς σχολείων μαντράσα, μαζική εξόντωση των ισλαμιστών δασκάλων μέσης εκπαιδεύσεως, οι οποιοι είναι πιό εύκολοι στόχοι, και δημιουργία πολλών ισλαμικών αιρέσεων με σκοπό την αλληλοσφαγή μεταξύ τους.

Η αποδοχή της ιδέας της ασυμμετρίας, των αντιποίνων, των προληπτικών απαγωγών, των προληπτικών εκτελέσεων, η καταστροφή των μαντράσα, και η δημιουργία ισλαμικών αιρέσεων, θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ωριμάσει στην σκέψη του μέσου Έλληνος ίσως διότι έχει περάσει αρκετός καιρός από το 1996 όταν 18 Έλληνες κάηκαν ζωντανοί σε τουριστικό λεωφορείο στο Κάιρο από ισλαμικά αποβράσματα. Έκτοτε το ζήτημα είναι σαν να μην αφορά τους υπευθύνους του ρωμέικου ψευδοκράτους.
Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τους Έλληνες. Ο πόλεμος με τους τζιχαντιστές έρχεται και πρέπει να εξοπλιζόμαστε καθημερινώς, τουλάχιστον σε ιδεολογικό επίπεδο.

No comments:

Post a Comment