Wednesday, May 3, 2017

Imperium Graecorum vs Greater Europe


Την στιγμή που οι θλιβεροί νοσταλγοί του "Μένουμε Ευρώπη" φαντασιώνονται ευρωπαϊκά μεγαλεία, στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την μετα-ευρωπαϊκή εποχή (post-EU era).



Αναδύεται μία νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη. Σύντομα θα έχουμε μία νέα Γιάλτα, με νέες σφαίρες επιρροής, και μία νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων. 



Ας δούμε συνοπτικώς τα ανταγωνιστικά γεωπολιτικά σχέδια στην Ευρώπη. 

Visegrad Group: Η στενή γεωπολιτική συνεργασία τεσσάρων χωρών: Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία.


Intermarium: Το παλαιό πολωνικό σχέδιο για την δημιουργία μίας ομοσπονδίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η οποία να ενώνει τις χώρες της Βαλτικής θαλάσσης με τις χώρες του Ευξείνου Πόντου. 



Russia's Near Abroad: Το σχέδιο επιρροής της Ρωσσικής ομοσπονδίας στην περιφέρειά της αποσκοπώντας στην αποτροπή εντάξεως των περιφερειακών χωρών στο δυτικό στρατόπεδο. 



Nordic Council: Το γεωπολιτικό σχέδιο συνεργασίας των Σκανδιναβικών χωρών. 



Μitteleuropa: Το παλαιό γερμανικό σχέδιο αφομοιώσεως της κεντρικής Ευρώπης.



Neo-Ottoman Turkey: H ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με σημαντικό στόχο της ανακατάληψη της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. 



Imperium Graecorum vs Greater Europe: Το ανταγωνιστικό γεωπολιτικό σχέδιο της Ελλάδος κατά της Ευρώπης. Η "Μεγάλη Ελλάδα" ως απάντηση στην "Μεγάλη Ευρώπη". 



Οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί καθότι η ενωμένη Ευρώπη αποσυντίθεται με ταχείς ρυθμούς. Στην νέα Γιάλτα όταν διαμοιραστούν οι νέες σφαίρες επιρροής στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο, η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να χαράξει την δική της ξεχωριστή πορεία.

No comments:

Post a Comment